Apple bevestigt dat komende iOS-versie beveiliging tegen ontgrendeltools krijgt

Apple heeft bevestigd dat het in een komende iOS-versie ‘usb restricted mode’ zal inbouwen, waarbij de Lightning-poort na een uur alleen nog in gebruik kan zijn voor laden. Dat maakt diverse tools om iPhones en iPads binnen te dringen onbruikbaar.

Met de modus staat de iPhone of iPad geen dataverbinding meer toe via de Lightning-poort als het apparaat meer dan een uur geleden voor het laatst is ontgrendeld. De optie staat in de bèta van iOS 12 standaard uit.

Apple zegt niet in welke iOS-versie ‘usb restricted mode’ zal zitten, maar hij zat al eerder in de bèta’s voor 11.3, 11.4 en nu in de testversie van iOS 12. Techcrunch gokt erop dat het een functie zal zijn in iOS 12, dat dit najaar zal uitkomen voor alle iPhones sinds de 5s en alle iPads sinds de Air. De modus maakt hackertools als Grayshift en Cellebrite onbruikbaar, omdat die de code van iOS-apparaten kunnen bruteforcen door de iPhone of iPad via een kabel aan te sluiten om zo meer pogingen te kunnen doen.

Apple zegt dat de optie, die nu in de bèta standaard uitstaat, bestemd is voor de beveiliging van klanten. “We versterken constant de beveiliging in elk Apple-product om klanten te helpen zich te verdedigen tegen hackers, idenititeitsdieven en inbreuken op hun persoonlijke data.” Het bedrijf benadrukt dat de stap niet bedoeld is om overheidsdiensten tegen te werken, die vaak hackertools gebruiken om in te breken op Apple-apparaten. “We hebben groot respect voor wethandhavers en we ontwerpen onze verbeteringen in beveiliging niet om hun werk moeilijker te maken.”

Apple presenteerde iOS 12 vorige week. De bèta voor ontwikkelaars is te installeren op alle apparaten die de upgrade dit najaar zullen krijgen. Het bedrijf noemt dit najaar als periode waarin de release plaatsvindt, maar het is onduidelijk wanneer dat precies zal zijn. Vorige versies van iOS kwamen in september uit.