Apple presenteert nieuw versies MacBook Pro’s

Apple heeft nieuwe versies gepresenteerd van zijn MacBook Pro-laptops met Touch Bar. De laptops hebben onder meer nieuwe cpu’s, een Apple T2-chip, een scherm met True Tone-functie en een toetsenbord van een nieuwe generatie.

Apple refereert aan het toetsenbord als een ‘keyboard van de derde generatie’, waarmee het vermoedelijk de opvolger is van het tweedegeneratie-Butterfly-toetsenbord uit de vorige MacBook Pro’s. De fabrikant vermeldt dat het nieuwe toetsenbord stiller typt, maar laat niet weten of de toetsenborden vaker blijven functioneren op lange termijn. Apple repareert vier jaar lang kosteloos het toetsenbord nadat bleek dat de toetsenborden snel defecten kunnen vertonen.

Met de specbump krijgen de MacBook Pro-modellen met Touch Bar een Intel Core-processor van de achtste generatie. Het gaat bij het 15″-model om een hexacore en het 13″-model heeft een quadcore. Vermoedelijk gaat het om maximaal de Core i7-8559U voor de 13″ en de Core i9-8950HK voor de 15″.

De 15″-versie krijgt bovendien een optie voor 32GB geheugen en een ssd van 4TB. Bij de 13″-versie is dat een ssd van maximaal 2TB. De Apple T2-chip om onder meer de vingerafdrukscanner aan te sturen uit de iMac Pro zit ook in de nieuwe laptops.

Het scherm heeft ondersteuning gekregen voor True Tone, Apples technologie om de kleurtemperatuur van het scherm aan te passen aan het omgevingslicht. Onder meer recente iPhones en iPads hebben die functie ook.

De prijzen van de nieuwe modellen in dollars zijn ongewijzigd, vanaf 1799 dollar voor de 13″-variant en vanaf 2399 dollar voor de 15″-variant. De goedkoopste versies daarvan zijn nu in Nederland te koop voor 1997 en 2797 euro, maar het is onbekend of die veranderen.

Apple heeft geen andere varianten van zijn laptops aangekondigd, zoals de MacBook Pro zonder Touch Bar en de MacBook Air. Die zouden volgens een recent gerucht dit najaar wel komen. Apple stopt met de verkoop van de MacBook Pro uit 2015. Dat is het meest recente model met usb-a-poorten en een toetsenbord dat niet van het Butterfly-type is.

Update, 17.50: De 15″-MacBook Pro komt beschikbaar met een Radeon Pro RX 555X of 650X, beide met 4GB gddr5. De Radeon RX 500X-serie is een rebrand van de 500-serie. De 13″-laptop krijgt een Iris Plus Graphics 640 of 655.