Microsoft: Europa moet gezichtsherkenning reguleren

Gezichtsherkenning is een van de terreinen op het gebied van kunstmatige intelligentie waar regulering op zijn plek is. Dat stelt Julie Brill, hoofd van Microsofts Privacy and Regulatory Affairs Group.

Brill stelt voor ethische frameworks op te zetten voor het gebruik van kunstmatige intelligentie, maar voor gezichtsherkenning en gezondheid is er daarnaast plek voor regulatie. Volgens haar vereist gezichtsherkenning het maken van ethische keuzes voor bedrijven, waaronder of de technologie ├╝berhaupt ingezet dient te worden voor bepaalde toepassingen.

“Microsoft moet niet in de schoenen van een overheid gaan staan. Niet individuele bedrijven moeten beslissen aan wie ze de software verkopen en met welk doel de software gebruikt mag worden”, zei ze volgens het FD tijdens de Datasummit, die woensdag in Dublin plaatsvond. Volgens haar grijpt de techniek diep in het persoonlijk leven van mensen in. Tegelijkertijd erkende ze dat de technologie nog niet voldoende uitontwikkeld is en dat meer data nodig is om gezichtsherkenning foutloos te maken.

In juli adviseerde Microsoft de Amerikaanse overheid al om gezichtsherkenning te reguleren.