Google haalt www en https weg uit adresbalk in Chrome 76

De Chrome-browser toont vanaf de recentste versie geen www of https meer in de adresbalk. Het bedrijf wil daarmee de gebruikersinterface van de browser simpeler maken. Als gebruikers de subdomeinen willen zien, moeten ze daarvoor eerst doorklikken.

De wijzigingen zitten in Chrome 76, de recentste versie van de browser. Daarin zijn subdomeinen als www. niet meer te zien, al blijft de mobiele aankondiging m. wel bestaan. Ook verstopt google https://, maar als een website geen gebruikmaakt van ssl, verschijnt er alsnog een waarschuwing dat de website misschien onveilig is. Gebruikers kunnen het volledige domein nog wel zien als ze op de desktop twee keer in de adresbalk klikken. Op mobiele apparaten hoeft dat maar één keer.

Het is niet de eerste keer dat Google het subdomein verstopt. Dat deed het bedrijf ook al in september vorig jaar in Chrome 69. Daarop kwam echter veel kritiek van gebruikers, waarop Google besloot het ontwerp in te trekken. Ook nu zijn gebruikers niet tevreden, blijkt uit reacties op de changelog waarin de verandering wordt aangekondigd. “Jullie noemen www een speciaal geval, maar het is waardevolle en belangrijke informatie”, schrijft een gebruiker.

Google heeft een extensie ontwikkeld waarmee gebruikers alsnog kunnen zien welk subdomein wordt gebruikt.

Ookla: Speedtest op Nederlandse 4g-netwerken kwam gemiddeld uit rond 60Mbit/s

GCHQ

Snelheidstests op Nederlandse 4g-netwerken kwamen in het eerste halfjaar uit rond 60Mbit/s, terwijl de uploadsnelheden gemiddeld 15Mbit/s waren. T-Mobile heeft het snelste mobiele internet volgens de testresultaten. Over België zijn nog geen cijfers bekend.

Ookla heeft cijfers meegenomen van 418.722 tests op 80.311 apparaten, zo staat in het rapport. De downloadsnelheid is daarmee ten opzichte van vorig jaar fors toegenomen. Toen kwamen tests gemiddeld uit op 51Mbit/s down. De uploadsnelheid is minder toegenomen, van 14,4 naar 15,6Mbit/s.

Apparaten op het T-Mobile-netwerk kwamen gemiddeld uit op 78,1Mbit/s down en 18,2Mbit/s up, veel hoger dan Vodafone en KPN, die rond 54 en 53Mbit/s down zitten. Apparaten bij Tele2, onderdeel van T-Mobile, komen gemiddeld tot 48Mbit/s.

De gemiddelde snelheden komen lager uit dan mogelijk is op de netwerken, omdat veel apparaten ouder zijn. Ookla meldt dat het meestgebruikte apparaat voor de tests een iPhone X uit 2017 is, gevolgd door een iPhone 7 uit 2016, iPhone 8 uit 2017, Samsung Galaxy S8 uit 2017 en iPhone 6s uit 2015. Die ondersteunen nog niet de nieuwe netwerktechnieken om het maximale uit de huidige 4g-netwerken te halen en komen daardoor vermoedelijk tot lagere resultaten.

Het is de derde keer dat Ookla T-Mobile een prijs geeft voor de provider in Nederland met de hoogste gemiddelde snelheid in tests. Het bedrijf dat de snelheidstest aanbiedt, heeft in de afgelopen jaren geen overzicht gemaakt van tests op Belgische netwerken.

Google brengt lichtgewicht alternatief voor Foto’s-app uit

Google

Google heeft een nieuwe lichtgewicht fotoapplicatie uitgebracht. Gallery Go is een sneller alternatief voor Google Foto’s, in dezelfde stijl als Maps Go en YouTube Go. De app werkt ook offline als fotogalerij.

Officieel heet de app Gallery Go by Google Photos. Het lijkt uiterlijk veel op de Foto’s-app, maar is kleiner en heeft wat minder functies. De belangrijkste dingen die Foto’s kan, kan Gallery Go echter ook. De app kan foto’s automatisch verbeteren en filters toevoegen, en gebruikers kunnen hun foto’s in mappen en met tags organiseren. De app kan foto’s ook zelf automatisch opdelen in categorieën, zoals selfies of natuurfoto’s, en gebruikt daarvoor dezelfde algoritmes als Google Foto’s. De functie om specifieke gezichten te herkennen werkt echter niet in de app.

Google richt zich met de app vooral op landen waar minder goed internet is. Dat deed het eerder met apps als Maps en YouTube ook. Er is zelfs een lichtgewicht versie van de zoekapp zelf beschikbaar. De app is ook offline te gebruiken en neemt slechts tien megabyte in op een telefoon. Die moet minimaal op Android 8.1 draaien, maar er zijn verder geen minimale downloadeisen.