Microsoft brengt nieuwe versie van Yammer met integratie in Microsoft 365 uit

Microsoft heeft een nieuwe versie van Yammer uitgebracht. Het sociale netwerk van Microsoft heeft een nieuw uiterlijk, en is geïntegreerd in verschillende diensten binnen Microsoft 365 en SharePoint.

Yammer maakt voortaan gebruik van het Fluent Design, waar ook andere Microsoft-applicaties onder vallen. Daarmee lijkt de dienst uiterlijk meer op andere Microsoft-diensten. In het nieuwe ontwerp zit onder andere een nieuwe dark mode voor de mobiele apps. Systeembeheerders kunnen de nieuwe ui inschakelen via de admin-portal van Microsoft 365. Het blijft ook mogelijk om de oude lay-out te gebruiken. Het wordt bovendien simpeler om nieuwe feeds of onderwerpen te vinden in de app en om bepaalde berichten of woorden te muten.

Microsoft laat Yammer ook beter samenwerken met verschillende Microsoft-apps. Zo wordt de app zowel in Outlook als in SharePoint geïntegreerd. Het is dan via de web- of mobiele apps mogelijk om op Yammer-berichten te reageren of ze verder te delen met de rest van het netwerk. Die functie werd al in mei als test aangekondigd voor Outlook in de browser, maar werkt nu ook voor de applicaties.

Yammer krijgt daarnaast verschillende nieuwe functies. Het wordt bijvoorbeeld mogelijk voor gebruikers om bepaalde berichten te highlighten in de feed, zodat ze zichtbaarder worden voor anderen, en het wordt mogelijk om korte video’s van maximaal drie minuten op te nemen, te bewerken, en direct te delen via het netwerk. Ook kunnen er livevideostreams worden weergegeven in de app en komt er ondersteuning voor het toevoegen van leden aan een groep van buiten de organisatie. Dat werkt via Azure B2B. Wanneer die laatste functie precies komt, zegt Microsoft niet.

De app werkt samen met Teams. Beheerders moeten dat in de Teams-app toevoegen. De nieuwe functies worden inmiddels uitgerold voor alle gebruikers en kunnen via de portal worden ingesteld door Microsoft 365 Global Admins en Yammer Network Admins.

Microsoft gaat Teams Rooms beheren voor 50 dollar per maand en apparaat

Microsoft heeft enkele Teams Rooms-abonnementen aangekondigd, met nieuwe features voor zijn Teams-dienst. Zo komt het bedrijf met een Teams Rooms Premium-dienst, waarmee Microsoft het beheer van Teams-ruimten overneemt voor 50 dollar per maand per apparaat.

De nieuwe Teams-functies worden uiteengezet in een blogpost. Microsoft introduceert twee abonnementen die bedoeld zijn voor bedrijven en organisaties. Teams Rooms Standard is de nieuwe naam voor de huidige Meeting Rooms, maar de dienst beschikt ook over enkele nieuwe functies. Zo krijgen systeembeheerders nieuwe mogelijkheden binnen het ‘admin center’ van Teams. Daarmee kunnen admins bijvoorbeeld alle Teams-apparaten op afstand beheren, waaronder ip-telefoons en ‘collaboration bars’.

Ook het instellen van Teams-apparaten op afstand wordt versimpeld. Teams Rooms Standard komt op 1 augustus beschikbaar en kost 15 dollar per maand en per apparaat, net als de voorgaande Meeting Rooms-functie. In Nederland en België kostte deze dienst 12,70 euro per maand per gebruiker.

Het bedrijf komt ook met Teams Rooms Premium. Met deze dienst stelt Microsoft zijn eigen experts beschikbaar voor het beheren en monitoren van Teams-ruimten van bedrijven en organisaties. Het bedrijf is hiervoor 24 uur per dag beschikbaar en neemt zo nodig ‘op afstand actie’ namens een bedrijf, voor zover dat is toegestaan. Als er op locatie aanpassingen aan het systeem moeten worden gemaakt, verstuurt het bedrijf een waarschuwing. Dit moet onder andere de werklast voor een it-divisie van een bedrijf verlichten.

Ook biedt de Premium-dienst volgens Microsoft toegang tot ‘intelligente software’ en ‘verbeterde inzichten’. In de toekomst zegt Microsoft meer features aan deze Premium-dienst toe te voegen. Het bedrijf vraagt voor deze dienst 50 dollar per maand per apparaat. De dienst is per 1 augustus beschikbaar in Nederland en België. Het premium-abonnement kost 50 dollar per maand, per apparaat. Europrijzen zijn momenteel nog niet bekend.

Microsoft kondigt auditoriummodus en filters voor Teams aan.

Microsoft brengt in augustus de Together-modus naar Teams, waarbij kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om deelnemers in één virtuele ruimte te plaatsen, zoals een café of een auditorium. Daardoor moeten gebruikers meer het gevoel krijgen samen te zijn.

Het bedrijf stelt dat mensen die deelnemen aan videogesprekken, sneller vermoeid worden dan wanneer het gesprek fysiek had plaats gevonden. Omdat bij Together mensen sneller het idee krijgen dat ze daadwerkelijk in één ruimte zitten, moet dit de vermoeidheid tegengaan. De modus werkt door alle deelnemers in een gedeelde achtergrond te plaatsen. Daardoor kunnen mensen volgens Microsoft sneller niet-verbale signalen oppikken die belangrijk zijn voor menselijke communicatie. Microsoft start met een auditorium, in augustus moet dit voor iedereen beschikbaar zijn. Later komen er meer views, zoals een café.

Tegelijkertijd zegt Microsoft dat Together niet voor iedere meeting geschikt zal zijn. Daarom wil het bedrijf ook de traditionele manier van videogesprekken, waarbij iedere deelnemer een eigen achtergrond heeft, verbeteren. Zo werkt de techgigant aan dynamic view, waarbij kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om de verhoudingen tussen de gesprekspartners en gedeelde content continu aan te passen. Zo kan Teams tijdens een meeting besluiten dat één gesprekspartner prominenter in beeld moet komen, als deze vaker praat. Gebruikers krijgen ook meer mogelijkheden om deze verhoudingen zelf beter te bepalen.

Dit jaar brengt Microsoft daarnaast extra, kleinere functies naar Teams, zoals filters waarmee een gebruiker de verlichting van zijn of haar camerabeeld kan aanpassen. Ook moeten gebruikers straks emoji’s kunnen versturen, moeten chat bubbles beter in beeld verschijnen en moet er bij de live ondertiteling straks komen te staan wie wat zegt. Microsoft kondigt tevens aan dat Teams-vergaderingen ondersteuning krijgen voor maximaal duizend deelnemers. Dit maximum wordt twintigduizend als er maar één presentator is.