Adviseur EU-Hof: Google hoeft zoekresultaten niet op alle domeinen te schrappen

Google

Google hoeft zoekresultaten die het verwijdert vanwege het Europese recht om vergeten te worden, niet op al zijn domeinen te verwijderen, maar alleen voor bezoekers binnen de EU. Dat adviseert de advocaat-generaal aan het Hof van Justitie.

Advocaat-generaal Maciej Szpunar zegt in zijn advies aan het Hof van Justitie dat zoekmachines alles zouden moeten doen dat in hun macht ligt om te voorkomen dat gebruikers die zich binnen de EU bevinden, zoekresultaten te zien krijgen die verwijderd moeten worden volgens het ‘vergeetrecht’. Het verwijderen van de resultaten voor alle gebruikers wereldwijd gaat te ver, waardoor mensen via een vpn de resultaten in zoekmachines nog wel kunnen tegenkomen. Het advies van de advocaat-generaal is belangrijk, maar het Hof hoeft die niet te volgen. Dat gebeurt in veel gevallen wel.

Het Hof van Justitie, het hoogste rechtsorgaan in de Europese Unie, beslist binnen een paar maanden over de zaak van Google tegen de Franse privacyautoriteit CNIL. CNIL wil dat Google zoekresultaten wereldwijd verwijdert en gaf het zoekbedrijf een boete. Google is het niet eens met de Franse autoriteit en spande een zaak aan.

De advocaat-generaal zegt in een tweede advies aan het Hof van Justitie dat zoekmachines ertoe moeten worden verplicht verzoeken tot verwijdering van koppelingen naar internetpagina’s met gevoelige gegevens systematisch in te willigen. Daarbij zou de exploitant van de zoekmachine verplicht moeten worden om een afweging te maken tussen het privacybelang, de vrijheid van meningsuiting en het recht van het publiek op toegang tot informatie. Daarmee wil de advocaat-generaal voorkomen dat Google in zo’n geval al te snel tot verwijdering overgaat en andere rechten onvoldoende beschermt.

Het Europese Hof sprak in mei 2014 uit dat personen het recht hebben om vergeten te worden en dat het daarom voor zoekmachines verplicht is om zoekresultaten te verwijderen als de privacy in het geding is. Kort daarna zette Google een formulier online waarmee een verwijderverzoek is in te dienen.

Google zet eerste Drive-abo’s om naar One in Nederland

Google is begonnen met het overzetten van de eerste Drive-abonnementen naar zijn One-dienst in Nederland. De aanbieder heeft klanten via e-mail op de hoogte gebracht van de wijzigingen., zoals het kunnen delen van opslag binnen een familie.

Tweakers kreeg donderdag van meerdere Drive-gebruikers de melding dat One bij hen was geactiveerd. Google stuurde hen een mail over de omzetting, inclusief informatie over de eigenschappen van een One-abonnement en een overzicht hoe ze hun opslag over Google Drive, Photos en Gmail verdeeld hebben. Daarnaast hebben ze als welkomstgeschenk 5 euro Play Store-tegoed ontvangen.

Op de Nederlandse Google One-pagina geeft Google inmiddels uitleg over de dienst en toont het de prijzen. One-gebruikers krijgen voor hun betaalde abonnement meer opslagruimte, waar maximaal vijf andere familieleden ook uit kunnen putten als hun gratis 15GB verbruikt is. Daarnaast kunnen klanten Google-experts raadplegen en kunnen ze aanspraak maken op voordeel, onder andere bij hotels en de Play Store.

De overschakeling komt niet als een verrassing: op 21 december meldde het bedrijf al aan klanten dat dit er aan zat te komen.

Mozilla voegt Search Tabs-snelkoppeling toe aan Firefox 66

Mozilla heeft een Search Tabs-knop toegevoegd aan de Nightly-build van Firefox 66. Als gebruikers veel tabs open hebben in de browser, is die knop te vinden in een menu naast de tabs. Zoeken in tabs was al mogelijk, maar voor veel gebruikers was dat niet duidelijk.

Als gebruikers op Search Tabs klikken, wordt er een procentteken gevolgd door een spatie in de adresbalk gezet. Door hierna een zoekopdracht in te vullen, is het mogelijk om in de titels van tabs te zoeken. Deze functionaliteit zit al in Firefox, maar is niet als knop beschikbaar in een menu en vermoedelijk weten veel gebruikers niet af van het bestaan.

Mozilla heeft de Search Tabs-knop toegevoegd in de Nightly van Firefox 66. De definitieve versie daarvan zou ergens begin 2019 uit moeten komen. De huidige stabiele release zit op versienummer 64, terwijl het b├Ętakanaal versie 65 draait.