Apple investeert opnieuw 338 miljoen euro in maker van lasers voor Face ID

Apple investeert omgerekend 338 miljoen euro in het Amerikaanse bedrijf II-VI vanuit het Advanced Manufacturing Fund. Het bedrijf ontwikkelt vcsel’s voor FaceID, Memoji en Portrait Mode. Ook levert het lasers voor de lidarscanners in de iPhone 12 Pro en iPad Pro.

In 2017 ontving het bedrijf Finisar, dat later gekocht werd door II-VI, ook al omgerekend 332 miljoen van Apple voor de ontwikkeling van vertical-cavity surface-emitting lasers, die gebruikt worden in Face ID. Met het geld kon het een fabriek openen in Texas om zo de productie van vcsel’s te verhogen en meer te investeren in onderzoek en ontwikkeling.

Nu krijgt het bedrijf opnieuw een flinke investering van 410 miljoen dollar, omgerekend 338 miljoen euro. Apple werkt samen met II-VI, uitgesproken als two-six, aan de productie van lasers gebruikt in de lidarscanner van Apple, dat het gebruikt voor onder meer augmented reality en voor autofocus bij foto’s die gemaakt worden in het donker. Met het geld gaat het bedrijf de productie vergroten in de fabriek in Texas.

Volgens The Verge is deze investering een duidelijk signaal dat Apple toekomst ziet in augmented en virtual reality. Apple-ceo Tim Cook heeft eerder gezegd dat AR een speerpunt is voor de toekomst van Apple. De investering zou volgens The Verge bovendien kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van Apples mixedrealityheadset.

De investering in II-VI is onderdeel van Apples investeringsplan om de komende vijf jaar 430 miljard dollar in de Amerikaanse economie te steken. Behalve deze investering steekt het geld in andere Amerikaanse leveranciers en investeert het in datacenters en tientallen Apple TV+-producties, Ook bouwt het een nieuwe campus in North Carolina.

Microsoft wil eBPF-tools voor Linux-kernel werkend krijgen op Windows 10

Microsoft

Microsoft is een opensourceproject gestart om eBPF werkend te krijgen op Windows 10 en Windows Server 2016 en nieuwer. Het doel is om de eBPF-toolchains en -api’s op Windows beschikbaar te maken voor ontwikkelaars.

Het project bevindt zich nog in een vroege fase en het gaat volgens Microsoft niet om een fork. Het bedrijf meldt dat eBPF-ondersteuning weliswaar eerst naar de Linux-kernel kwam, maar dat er steeds meer interesse is om de technologie naar andere besturingssystemen te brengen.

De afkorting eBPF staat voor extended Berkeley Packet Filter. Oorspronkelijk was Berkeley Packet Filter bedoeld voor het analyseren van netwerkverkeer door het low-level onderscheppen van packets. Met eBPF is dankzij een virtual machine veel meer mogelijk, zowel op kernelniveau als in user space. De ondersteuning bij Linux maakt aanpassingen aan het gedrag van de software bijvoorbeeld mogelijk door eBPF-tools, zonder daadwerkelijk de broncode van de kernel te hoeven aanpassen of een kernelmodule te hoeven inladen.

Microsofts project zal onder andere gebruikmaken van het werk van bestaande opensourceprojecten zoals die voor IOVisor uBPF en Prevail en code hiervan aanpassen voor de Windows-hostingomgeving. Sommige tools zijn zo specifiek voor Linux dat ze niet bruikbaar zijn voor andere besturingssystemen.

Google Chrome 90 laat gebruikers links naar gemarkeerde tekst delen

Google Chrome 90 krijgt een functie waarmee gebruikers een stuk tekst in een webpagina kunnen markeren, en vervolgens een link delen die naar dat gedeelte van de website verwijst. De functie was sinds vorig jaar al beschikbaar in de testversie van Chrome.

De functie wordt momenteel uitgerold naar de desktop- en Android-versies van Chrome, laat Google weten in een blogpost. Google Chrome voor iOS krijgt de feature op een later moment. De functie is nog niet beschikbaar voor alle Chrome-gebruikers. Tweakers heeft de functie nog niet kunnen testen in de releaseversie van de webbrowser.

Gebruikers kunnen de functie gebruiken door een stuk tekst te markeren, daarop te klikken met de rechtermuisknop, en vervolgens op ‘Link naar markering kopiëren’ te klikken. Gebruikers kunnen deze link vervolgens doorsturen naar andere Chrome-gebruikers. Wanneer zij de link openen, worden ze automatisch naar het specifiek gemarkeerde stuk tekst gestuurd, in plaats van naar het begin van de pagina.

Google brengt verder een nieuwe pdf-viewer voor de Chrome-browser uit in versie 90. Deze krijgt een nieuwe weergavemodus die twee pagina’s toont. De toolbar wordt ook vernieuwd en laat gebruikers inzoomen, snel van pagina wisselen, en opslaan of uitprinten met een enkele knop. De blogpost noemt verder prestatieverbeteringen in Chrome, die de ontwikkelaars in versie 89 al hebben doorgevoerd.

Deze functie is niet geheel nieuw. Google bracht eerder al een Chrome-extensie uit, genaamd Link to Text Fragment. Deze extensie biedt vrijwel exact dezelfde functionaliteit. Dezelfde feature werd vorig jaar al toegevoegd aan de Canary-versie van Chrome. Nu de feature in de webbrowser zelf zit geïntegreerd, hoeven gebruikers echter niet langer extra dingen te installeren om de functie te gebruiken.