Microsoft geeft nieuwe functies aan Kladblok in Windows 10

Microsoft geeft zijn programma Kladblok vermoedelijk in de volgende versie van Windows 10 een update. Gebruikers kunnen dan onder meer inzoomen op tekst en doorzoeken vanaf het begin van een document.
Bij de functies om te zoeken en bij zoeken en vervangen kunnen gebruikers nu automatisch vanaf het begin doorzoeken in Kladblok, meldt Microsoft. Bovendien zal de toetscombinatie ctrl-backspace in de versie van Kladblok in de nieuwste Insiders-preview het vorige woord verwijderen.

Het gaat om de eerste functionele verbeteringen sinds jaren in Kladblok, dat in het Engels Notepad heet. De nieuwe versie van Kladblok komt vermoedelijk in de update die nu nog bekendstaat als Redstone 5. Volgens Twitteraar WalkingCat, die vaker informatie over onaangekondigde Microsoft-software naar buiten heeft gebracht, krijgt Redstone 5 de naam ‘October 2018 Update’. Dat ligt in lijn met de huidige versie, die ‘April 2018 Update’ heet.

Apple presenteert nieuw versies MacBook Pro’s

Apple heeft nieuwe versies gepresenteerd van zijn MacBook Pro-laptops met Touch Bar. De laptops hebben onder meer nieuwe cpu’s, een Apple T2-chip, een scherm met True Tone-functie en een toetsenbord van een nieuwe generatie.

Apple refereert aan het toetsenbord als een ‘keyboard van de derde generatie’, waarmee het vermoedelijk de opvolger is van het tweedegeneratie-Butterfly-toetsenbord uit de vorige MacBook Pro’s. De fabrikant vermeldt dat het nieuwe toetsenbord stiller typt, maar laat niet weten of de toetsenborden vaker blijven functioneren op lange termijn. Apple repareert vier jaar lang kosteloos het toetsenbord nadat bleek dat de toetsenborden snel defecten kunnen vertonen.

Met de specbump krijgen de MacBook Pro-modellen met Touch Bar een Intel Core-processor van de achtste generatie. Het gaat bij het 15″-model om een hexacore en het 13″-model heeft een quadcore. Vermoedelijk gaat het om maximaal de Core i7-8559U voor de 13″ en de Core i9-8950HK voor de 15″.

De 15″-versie krijgt bovendien een optie voor 32GB geheugen en een ssd van 4TB. Bij de 13″-versie is dat een ssd van maximaal 2TB. De Apple T2-chip om onder meer de vingerafdrukscanner aan te sturen uit de iMac Pro zit ook in de nieuwe laptops.

Het scherm heeft ondersteuning gekregen voor True Tone, Apples technologie om de kleurtemperatuur van het scherm aan te passen aan het omgevingslicht. Onder meer recente iPhones en iPads hebben die functie ook.

De prijzen van de nieuwe modellen in dollars zijn ongewijzigd, vanaf 1799 dollar voor de 13″-variant en vanaf 2399 dollar voor de 15″-variant. De goedkoopste versies daarvan zijn nu in Nederland te koop voor 1997 en 2797 euro, maar het is onbekend of die veranderen.

Apple heeft geen andere varianten van zijn laptops aangekondigd, zoals de MacBook Pro zonder Touch Bar en de MacBook Air. Die zouden volgens een recent gerucht dit najaar wel komen. Apple stopt met de verkoop van de MacBook Pro uit 2015. Dat is het meest recente model met usb-a-poorten en een toetsenbord dat niet van het Butterfly-type is.

Update, 17.50: De 15″-MacBook Pro komt beschikbaar met een Radeon Pro RX 555X of 650X, beide met 4GB gddr5. De Radeon RX 500X-serie is een rebrand van de 500-serie. De 13″-laptop krijgt een Iris Plus Graphics 640 of 655.

Eerste Kamer stemt ook in met ‘terughackwet’

beveiliging
Een meerderheid van de Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet Computercriminaliteit III, die ook bekendstaat als de ‘terughackwet’. In december 2016 ging de Tweede Kamer akkoord met de wet.

Daarmee is de laatste grote drempel voor de wet weggenomen. SGP, ChristenUnie, VVD, PvdA, CDA, de Onafhankelijke Senaatsfractie en D66 stemden allemaal in met de vernieuwde wet.

De wet Computercriminaliteit III geeft politieagenten de bevoegdheid om computers van verdachten in strafonderzoeken te hacken. Het gaat daarbij om misdaden waar minstens vier jaar straf voor gegeven kan worden.

Noodzakelijk kwaad

“De uitbreiding van bevoegdheden is een noodzakelijk kwaad”, stelde Kamerlid Annelien Bredenoord (D66) vlak voor de stemming. “Deze vraagt om strikte checks and balances. De proportionaliteit moet blijvend beoordeeld worden.”

Bredenoord diende ook een motie in waarin staat dat de Eerste Kamer mogelijke wijzigingen in de handhaving van de wet onder ogen moet krijgen. De volledige Eerste Kamer stemde voor de motie.

Tegen

Leden van de fracties GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50PLUS, SP en de PVV stemden tegen de nieuwe wet, maar hadden daarmee onvoldoende stemmen om een meerderheid te behalen.

Volgens Arda Gerkens van SP bevat de wet “broodnodige wijzigingen waar de fractie voor is, maar geeft deze ook verregaande bevoegdheden met onvoldoende waarborgen”. Daarom stemde de partij tegen.

Een motie van Tineke Strik (GroenLinks) werd afgewezen. Zij stelde voor een onafhankelijke toetsingscommissie in te stellen die moet beoordelen waar gehackt moet worden.