Microsoft brengt Defender-extensie uit voor Chrome

Microsoft heeft een Windows Defender Browser Protection-extensie uitgebracht voor Googles Chrome-browser. De extensie moet gebruikers beschermen tegen phishing via kwaadaardige url’s en e-mails.

Volgens de omschrijving van de extensie in de Chrome web store houdt Windows Defender Browser Protection een lijst van kwaadaardige links bij en worden die geblokkeerd als gebruikers daarop klikken. De extensie toont dan een rood scherm met een waarschuwing.

Chrome bevat van zichzelf een vergelijkbare bescherming tegen kwaadaardige links. Vermoedelijk zit er echter verschil tussen de lijsten met links die Google en Microsoft bijhouden. De Defender-extensie is alleen beschikbaar voor Chrome, niet voor andere browsers.

In Microsofts Edge-browser werkt de functionaliteit ook zonder het installeren van een plug-in als gebruikers Windows Defender hebben ingeschakeld. Het detecteren van malafide links werkt met het SmartScreen-filter van Defender.

Google gaat sms-opvolger standaard toevoegen aan Android-telefoons

De chatapp op Android krijgt binnenkort ondersteuning voor een nieuwe berichtenstandaard die op termijn sms’jes moet gaan vervangen.

De Android-app krijgt volgens The Verge ondersteuning voor ‘Rich Communication Services’. De techgigant hoopt dat telefoonmakers op termijn voor deze standaard kiezen in plaats van sms, zodat alle berichten opties voor betere opmaak hebben.

Je provider moet de standaard ondersteunen voor je er berichten mee kan sturen. Twee jaar geleden schaarden KPN, Vodafone en T-Mobile-moederbedrijf Deutsche Telekom zich bij het initiatief waarbij Rich Communication Services werd aangekondigd.

Als het telecomnetwerk van een verzender of ontvanger de berichtenstandaard niet ondersteund wordt, dan zal deze automatisch veranderen in een sms-bericht.

De sms-opvolger maakt het mogelijk om naast tekst ook plaatjes en video’s te versturen. Daarnaast wordt het mogelijk om groepsgesprekken te voeren. Daarmee is de berichtendienst vergelijkbaar met chatdiensten als WhatsApp en Telegram.
Open standaard

Omdat de chatstandaard niet van alleen Google is, kan hij in theorie ook worden gebruikt in andere telefoons. Het is onduidelijk of concurrent Apple het protocol ook wil gaan gebruiken.

Google maakte in de afgelopen jaren meerdere chatapps voor Android, waaronder Hangouts en Allo. De ontwikkeling van Allo wordt volgens het techbedrijf gepauzeerd, zodat het team zich kan richten op de nieuwe sms-opvolger.

Gebruikers melden problemen met Azure en Office 365

Gebruikers melden storingen met Office 365 en Azure in verschillende delen van de wereld, waaronder in Nederland. Door de problemen kunnen gebruikers niet inloggen en zijn de diensten niet beschikbaar.

Via het Twitter-kanaal voor de status van Office 365 zegt Microsoft dat het gegevens analyseert om de oorzaak van de problemen te achterhalen. Die zouden zich uiten in de vorm van een ‘portal access issue’. Gebruikers melden storingen op Allestoringen en Downdetector, waar te zien is dat er bijvoorbeeld ook in AustraliĆ« problemen zijn met de dienst. Dat laatste blijkt ook uit een Reddit-thread. De statuspagina van Microsoft maakt geen melding van problemen, maar een andere weer wel.

Via de storingsites melden gebruikers ook problemen met Azure. Op de corresponderende statuspagina en via Twitter geeft Microsoft aan dat er inderdaad problemen zijn met de dienst. Op de pagina spreekt Microsoft van een probleem met Active Directory; via Twitter zegt het bedrijf dat er een authenticatieprobleem is.