Hackers stelen gegevens van 380.000 passagiers

De gegevens van 380.000 passagiers van de Britse luchtvaartmaatschappij British Airways zijn gestolen bij een hack. Het om gaat volgens het bedrijf om “persoonlijke of financiële informatie”, maar de luchtvaartmaatschappij treedt niet in detail.

Passagiers die tussen 21 augustus en 5 september via de website of app van British Airways een vlucht hebben geboekt, zijn mogelijk slachtoffer geworden. Dat maakt de luchtvaartmaatschappij bekend op de website.

De hackers hebben volgens British Airways geen informatie over de geboekte reizen of paspoortinformatie gestolen. Hoe de hackers de persoonlijke en financiële informatie wel buit konden maken, is niet bekend.

Volgens British Airways is de kwetsbaarheid opgelost. Het bedrijf zegt de politie en privacyautoriteit op de hoogte te hebben gesteld.

De luchtvaartmaatschappij zegt getroffen klanten “zo snel mogelijk” op de hoogte te hebben gebracht. Een woordvoerder van British Airways laat aan Reuters weten dat klanten die geld zijn verloren, door de vliegtuigmaatschappij worden gecompenseerd.

“Onze data is versleuteld”, zegt de woordvoerder. “De criminelen hebben gebruik gemaakt van heel verfijnde inspanningen om data in handen te krijgen.”

Volgende grote Windows 10 update is in oktober

De nieuwe versie van Windows 10  krijgt de naam oktober 2018 update, en komt vanwege de naam ook in de maand oktober uit. Zo heeft Microsoft laten weten op de IFA-beurs in Berlijn.

De nieuwe update staat intern bekend als de Redstone 5 update. Microsoft maakt de aanduiding bekend in een blogpost, en laat weten dat er binnenkort meer informatie naar buiten gebracht zal worden over de nieuwe update.

Nieuwe functionaliteiten zijn formeel nog niet bevestigd, wel hebben we al een goed idee gekregen via de vele Insiders Previews welke beschikbaar zijn uitgebracht.

De nieuwe update brengt onder andere een donker thema met zich mee voor de verkenner, een nieuw klembord en de mogelijkheid om sneller in te loggen via de Swiftkey methode. Als alles volgens plan loopt, zal Microsoft de update in oktober uitbrengen.

Nieuwe generatie Intel Core processors verschenen

De Intel Core-processors van de negende generatie zijn in de Pricewatch verschenen. Intel heeft de cpu’s nog niet officieel aangekondigd, maar een webwinkel stelt dat ze vanaf 7 september leverbaar zijn.

Zowel de Core i9-9900K, de i7-9700K en de i5-9600K staan vermeldt bij een webwinkel. Bij het topmodel staat wel een prijs van 833 euro, maar dat is waarschijnlijk niet de echte adviesprijs, die is vermoedelijk lager. Vaak zijn de genoemde prijzen hoger als producten te vroeg in webshops verschijnen.

De processors zijn nog niet leverbaar, maar de betreffende winkel meldt de i9-9900K vanaf 7 september op voorraad te hebben. Eerdere geruchten stelden dat de nieuwe Intel-processors vanaf oktober verkrijgbaar zouden zijn.

De drie processors zijn de eerste Core-cpu’s van de negende generatie. Net als die van de achtste generatie worden ze gemaakt op een 14nm-procedé en zijn ze geschikt voor de lga11511-socket. Het is voor het eerst dat Intel een octacore uitbrengt voor die socket en het is ook voor het eerst dat de i7 geen HyperThreading meer heeft.

Uit slides van Intel bleek eerder al dat de cpu’s een gesoldeerde heatspreader krijgen, wat voor lagere temperaturen moet zorgen en dus meer overklokpotentieel oplevert.